»
Blog » IMPLANTURILE CU ÎNCĂRCARE IMEDIATĂ: SCURTĂ DESCRIERE

IMPLANTURILE CU ÎNCĂRCARE IMEDIATĂ: SCURTĂ DESCRIERE

12/9/2019

Dacă vă informaţi cu privire la implanturile cu încărcare imediată veți găsi cu siguranță o mulțime de informații contradictorii pe internet, în ziare sau în cabinetele stomatologice vizitate.
Prin acest articol vom încerca să clarificăm aspectele fundamentale ale acestei problemei.
Am dori să ne oprim, în special, asupra acelor pacienți care au nevoie de reabilitarea întregii arcade (plasarea tuturor dinţilor în partea de sus sau în partea de jos).

Să începem cu o serie de concepte simple:
·   Implantul dentar este un şurub de titan pur, care este înșurubat în os, sub gingie. Pe acest șurub se ancorează dinţii noi ficşi.
·      Dacă lipseşte un dinte, se plasează un singur șurub, dacă lipsesc mai mulți dinţi se plasează mai multe șuruburi.
·      Dacă lipsesc toți dinții de pe o arcadă, puteți ancora toate cele 4 implanturi (în unele cazuri 6, dar foarte rar)
·   Dacă șurubul este bine stabilizat în os, dintele sau dinții ficşi pot fi plasaţi imediat. Acesta este implantul cu încărcare imediată (imaginați-vă că introduceţi un șurub în ciment sau placaj, în primul caz, puteți strânge cât de tare doriți, în al doilea caz, la un moment dat șurubul începe să se rotească în gol, pentru că placajul se tasează). Aşadar, dacă osul dumneavoastră este suficient de dur (și acest lucru se întâmplă aproape întotdeauna), dinţii ficşi pot fi montaţi imediat, dar dacă este un pic mai moale, va trebui să așteptaţi două luni.
 
·      „încărcarea implanturilor“ înseamnă prinderea dinţilor ficşi.
Mulți pacienți care trebuie să îşi reabiliteze întreaga arcadă se întreabă: „Dar de ce doar 4 implanturi și nu 12? Trebuie sa îmi pun 12 dinți? Dacă îmi pun mai multe implanturi, sigur ţin mai bine."
Există două motive, unul de natură biologică și unul de natură economică:
  1. Aspectul biologic
Să încercăm să îl explicăm printr-o metaforă simplă: implanturile sunt ca plantele. Dacă pui prea multe într-un spațiu restrâns, vor avea probleme în a prinde rădăcini, nu vor avea suficientă hrană și vor creşte cu dificultate. Unele vor muri și cu siguranță recolta nu va fi una bogată.
4 implanturi reprezintă numărul perfect pentru întreaga arcadă. Creșterea acestui număr implică, ca și pentru plante, mai multe dezavantaje decât beneficii.
  1. Aspectul economic
Întrucât cercetarea științifică a arătat că 4 implanturi sunt suficiente (unele abordări inovatoare încearcă să lucreze chiar și cu 2), de ce pacientul trebuie să plătească 6, 8 sau chiar 12 implanturi?
 
O altă întrebare foarte frecventă în rândul pacienților este „De ce trebuie să îmi pun imediat dinții ficşi? Să mai așteptăm un pic, pentru a fi siguri că totul este în regulă?"
Există 3 motive aici:
·         Cercetările științifice au arătat că implanturile încărcate imediat (atunci când sunt suficient de stabile) funcționează bine, exact ca cele încărcate după două până la patru luni.
·         Un alt avantaj incontestabil al implanturilor cu încărcare imediată este că pacientul nu trebuie să petreacă două până la 4 luni cu o proteză care nu îi permite să mănânce, din cauza implanturilor din partea de jos care se vindecă.
·         Se evită a doua intervenţie pentru redeschiderea gingiei și conectarea implanturilor la puntea fixă.
Pentru motivele de mai sus, la reabilitarea întregii arcade în care dinţii nu mai pot fi sau nu mai sunt utilizaţi, în opinia noastră  implantul cu încărcare imediată este soluţia cea mai bună, atât din punct de vedere biologic, cât şi din punct de vedere economic.
O intervenție de 1 oră, aproximativ 24 de ore pentru a construi fizic proteza şi a avea dinții ficşi provizorii.
O precizare importantă: puntea definitivă, cea cu cele mai bune materiale și menită să dureze în timp, va fi montată la 3 luni de la intervenție. 
 
În concluzie, vom prezenta cele 2 cazuri rare în care implantul cu încărcare imediată nu este posibil și soluțiile pentru a remedia această problemă.
  1. Os suficient, dar prea moale
În acest caz, se plasează implanturile, se așteaptă 2 luni (în care, din păcate, pacientul va trebui să suporte o proteză provizorie) și apoi se plasează dinţii ficşi.
  1. Os insuficient
Este soluția cea mai incomodă pentru pacient din cauza creşterii perioadei de aşteptare (de la 8 luni la 1 an), întrucât înainte de fixarea dinţilor, este necesară reconstrucţia osului. Rezultatul care se obține la final este acelaşi și pacienții sunt foarte mulțumiți de lucrare, în pofida efortului suplimentar pe care trebuie să îl depună din punctul de vedere al duratei tratamentului.
 
Concluzionăm printr-un sfat final, bazat pe experienţa noastră: dacă vi se spune că, în cazul dumneavoastră, implantul cu încărcare imediată nu este posibil sau chiar că nu pot fi plasate implanturile din cauza lipsei osului, înainte de a abandona ideea de a vă îmbunătăți viața, solicitaţi opinia mai multor specialişti în implantologie.