»
Servicii » Sedarea constienta

Sedarea constienta

Sedare ConstientaPentru micii pacienti carora le este frica de dentist sau pentru pacientii adulti ceva mai anxiosi, avem la dispozitie un echipament de sedare  cu PROTOXID DE AZOT care permite o sedare constienta.

Frica de durere la dentist este foarte frecventa si face ca o eventuala senzatie de durere sa fie si mai putin tolerabila.
Frica de tratamentul stomatologic duce deseori la amanarea lui, agravand astfel starea de sanatate, persoana aflandu-se mai apoi in situatia de a trata problema in regim de urgenta, ceea ce implica tratamente mai complexe si mai costisitoare.

Ce este sedarea constienta?

Sedarea constienta este o tehnica de anestezie sigura si stabila, care permite experimentarea tratamentului stomatologic fara a simti durere, anxietate, frica si stres. Este o tehnica foarte simpla, neinvaziva, care este potrivita, asadar, tuturor persoanelor: batrani, adulti, copii deopotriva.
Poate fi folosita in orice tip de tratament: tratamentul cariilor, proteze, tratamente de canal, extractii, tratament gingival, implantologie.
Sedarea constienta desensibilizeaza mucoasa  cavitatii bucale, reducand deci sensibilitatea si senzatia de durere, favorizand o stare de bine si liniste.

CUM FUNCTIONEAZA?

Printr-o masca nazala, pacientul inhaleaza un amestec de aer, oxigen si protoxid de azot, administrat intr-un procent personalizat pentru fiecare pacient. Dupa doar cateva inhalari incepe efectul de relaxare, pacientul ramanand in acelasi timp constient si vigilent.
La terminarea sedintei se administreaza oxigen pur, timp de cateva minute, dupa care, pacientul poate sa paraseasca imediat cabinetul medical de unul singur si sa conduca.
Sedarea constienta cu protoxid de azot este o metoda absolut sigura, deoarce nu este toxica, nu este metabolizata de organism si este complet eliminata prin respiratie, fara a cauza alergii.

PENTRU CINE ESTE POTRIVITA?

Neavand contraindicatii, sedarea constienta este potrivita tuturor pacientilor carora le este frica de tratamentul stomatologic.
Nu este recomandata doar pentru urmatoarele categorii de pacienti: femeile in primele trei luni de sarcina, persoanele dependente de droguri, cele sub tratament antidepresiv, care sufera de infectii pulmonare sau boli mentale degenerative grave.

CAT ESTE DE SIGURA SEDAREA CONSTIENTA CU PROTOXID DE AZOT?

Protoxidul de azot este o substanta gazoasa care are urmatoarele caracteristici:
    •    este inerta
    •    nu este toxica
    •    nu exista alergie la protoxid
    •    nu este metabolizata de organism
    •    are o putere anesteziologica redusa  (MAC 101%)
    •    nu are contraindicatii
    •    nu modifica reflexele de aparare, precum deglutitia si tusea, care raman  intotdeauna prezente  


AVANTAJELE SEDARII CONSTIENTE

    •    Fiind relaxat, pacientul colaboreaza activ cu medicul stomatolog reducandu-se astfel vizibil timpul necesar pentru efectuarea tratamentului stomatologic. In special in cazul implanturilor cu dinti ficsi, se economiseste timp si costurile sunt reduse seminificativ
    •    Se reduce, prin urmare, cantitatea de analgezice si de antibiotice, deoarece sunt luate in functie de numarul minim de sedinte
    •    Recuperarea in zilele urmatoare tratamentului stomatologic si/sau chirurgical este mult mai rapida si nedureroasa comparativ cu tratamentele facute in mai multe sedinte
    •    Efectul de relaxare este aproape imediat, precum si disparitia acestuia la terminarea tratamentului.
 

SEDAREA CONSTIENTA INTRAVENOASA

Sedarea constienta a reprezentat o adevarata revolutie in domeniul anesteziei, chiar prin proprietatile sale partial hipnotice.  O particularitate importanta este aceea ca sedarea constienta reuseste sa elimine in timpul interventiei stomatologice senzatia de durere, fara a fi nevoie ca pacientul sa fie complet adormit. Aceasta o face, probabil, sa fie cea mai buna solutie de anesteziere existenta. In primul rand, pentru ca actioneaza in sfera psihologica a bolnavului, care stie ca trebuie sa fie  supus la o  interventie care ii poate provoca durere.

Acest tip inovativ de sedare poate apropia pacientul de practicile medicale, facandu-le mai putin invazive si dureroase, indepartand total frica, care, candva, era oarecum justificata, dar care cu noile tehnici de anesteziere nu-si mai are locul. Din acest punct de vedere, progresele facute sunt intr-adevar remarcabile, si nu este imposibil sa intalnim in ambulatoriu si in cabinetele medicale copii relaxati si linistiti care isi asteapta randul fara sa planga (spre linistea parintilor).
Procedura presupune folosirea diferitor medicamente, printre care benzodiazepinele precum midazolamul si diazepamul;  medicamente sedative, precum pentobarbitalul si analgezicele narcotice precum meperidina si morfina. Metoda cea mai folosita de profesionistii moderni din domeniu, tot in ceea ce priveste sedarea intravenoasa, este un amestec de benzodiazepina cu unul din multele analgezice narcotice .

Benzodiazepina are un efect imediat de tip amnezic, in masura sa indeparteze frica de durere, in timp ce analgezicul da o stare de usoara euforie. Efectul anestezic al acestei combinatii este estimat la  80-90% si ramane activ aproximativ 20-40 de minute de la administrare. Din acest motiv, medicii si anestezistii trebuie  obligatoriu sa monitorizeze intodeauna  sedarea si starea pacientului pe masura ce timpul trece. Pulsul, frecvanta respiratiei, bataile inimii trebuie sa fie intotdeauna sub controlul strict al medicului, pentru a intelege foarte bine starea pacientului. Aceasta etapa a monitorizarii este foarte importanta in timpul interventiei in care este necesara sedarea, la fel de importanta cum este si doza administrata, care variaza in functie de varsta, greutate si raspunsul pacientilor.

Datorita sedarii constiente intravenoase, multe interventii au devenit mai sigure si mai rapide, iar colaborarea cu pacientul rezulta a fi un alt avantaj al acestui tip de anestezie. Sa poti interveni in liniste deplina, stiind ca bolnavul nu simte nici un fel de durere, si sa poti in acelasi  timp sa comunici cu el, sfatuindu-l,  de exemplu, cum sa deschida gura, unde sa-si tina limba, etc., nu face decat sa asigure cea mai buna prestatie a medicului, usurand astfel si munca acestuia.