»
Servicii » Chirurgie orala

Chirurgie orala

Chirurgie oralaCele mai frecvente sunt extractiile dentare, atat ale dintilor permanenti, cat si a dintilor de lapte, decizie luata de stomatolog impreuna cu pacientul, in cazul in care dintele in cauza este foarte stricat sau pozitia lui incorecta poate influenta pozitia celorlalti dinti. Maselele de minte nu apar intotdeauna la toti pacientii si sunt extrase in cazul in care eruptia lor poate interfera cu pozitia altor elemente dentare sau in cazul in care pozitia lor nu este corecta.

Situatia fiecarei persoane in parte este usor de evaluat cu ajutorul unei radiografii, pentru a hotari impreuna cu medicul stomatolog care este cea mai buna decizie. Se recomanda sa fie scoase in jurul varstei de 18-20 ani, deoarece radacina nu este inca formata definitiv si deci operatiunea va fi mai rapida si mai simpla.

Principalele motive care duc la extractia maselelor de minte sunt:
infectii repetate cu durere, umflare si dificultate in a deschide gura (trismus), daune la radacinile celorlalti dinti, eruptie incorecta sau ectopie cu posibilitatea de a crea malocluzii.
 

SFATURI POSTOPERATORII DUPA CHIRURGIA ORALA AMBULATORIE

  1. Pastrati tamponul de tifon apasat intre arcade aproximativ 20-30 minute.
  2. Nu conduceti dupa interventie
  3. Frecvent apar sangerari usoare, durere moderata, echimoza (care se manifesta prin aparitia unei pete rosii-violacee in apropierea locului interventiei), umflaturi si, uneori, chiar o reducere la deschiderea gurii. Aceste simptome tind sa creasca pana in ziua 2-3 postoperatorie, pentru ca apoi sa scada treptat. Daca apar complicatii ulterioare sau daca aceste simptome se inrautatesc, contactati medicul.
  4. Pentru a reduce umflatura si durerea, in primele 8-12 ore,  aplicati o compresa cu gheata pe fata in zona afectata, timp de 20 de minute cu o pauza de 20 de minute .
  5. Evitati exercitiul fizic intens, odihniti-va tot restul zilei si tineti capul ridicat fata de corp in primele 24 de ore (in prima noapte ar fi mai bine sa dormiti cu doua perne sub cap).  
  6. Nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice primele 3-4 zile.
  7. Nu mestecati guma.
  8. Inghititi saliva fara sa scuipati si nici nu clatiti gura cu apa in primele 10 ore.
  9. Consumati alimente semilichide si reci in primele 24 de ore. Pana la scoaterea firelor este indicata o alimentatie moale si calduta, mestecand pe partea opusa celei care a fost operata. Nu beti cu paiul.  
  10. Periati dintii cu o periuta moale, doar dupa primele 10-12 ore. Evitati sa traumatizati zona operata care trebuie curatata doar cu ajutorul unei ape de gura prescrisa de medic (clorhexidina 2%), timp de aproximativ 2 minute, la o jumatate de ora dupa ce v-ati spalat pe dinti; eventual, folositi crema gel prescrisa.
  11. Nu luati medicamente care contin acid acetilsalicilic (aspirina),  pentru a nu incetini si impiedica coagularea.
  12. Luati medicamentele prescrise, asa cum vi s-a indicat.