»
Implantologie » Noutati » Cum imi afecteaza zaharul sanatatea dintilor?

Cum imi afecteaza zaharul sanatatea dintilor?

17/1/2017

Cu siguranta tuturor ne este familiara avertismentul conform caruia daca mananci prea multe dulciuri au sa-ti cada dintii. Astfel, in timp ce cu totii stim ca dulciurile consumate excesiv potenteaza riscul aparitiei cariilor, precum si a altor probleme de sanatate, putini dintre noi stiu exact ceea ce se intampla dupa ce (spre ex) mancam o felie de tort. Astfel ca, avand in vedere ca tocmai am trecut printr-o perioada in care prajiturile si rasfaturile culinare au fost la mare cautare, ne-am gandit sa va prezentam efectele consumului excesiv de zaharuri asupra dintilor, precum si procesele exacte realizate in interiorul cavitatii bucale.

Cum apar cariile
Cavitatea noastra bucala este in permantenta plina cu sute de bacterii, dintre care multe sunt benefice ecosistemului nostru oral. Pe de alta parte, o parte dintre aceste bacterii, faciliteaza aparitia anumitor acizi in combinatie cu substantele bogate in zahar. Acesti acizi afecteaza smaltul dintilor, adica partea lucioasa si stratul exterior de protectie a dintelui. In timp, actiunea acestor acizi asupra smaltului, determina aparitie cariilor. O carie este o infectie bacteriana determinate de catre acizi, care in timp erodeaza smaltul si produce aparitia unei gauri pe/in suprafata dintelui. Daca aceasta infectie nu este tratata, cariile pot avansa inspre straturile inferioare ale dintilor, cauzand astfel durere si chiar posibila pierdere a acestora.
 
O lupta constanta
Dintii nostri se afla frecvent sub asaltul acizilor, insa vestea buna este ca efectele negative ale acestora sunt de cele mai multe ori inversate. Cum asa? Ei bine, acizii filtreza mineralele de pe smaltul dintelui printr-un process numit demineralizare. Din fericire, acest process natural de demineralizare inlocuiesc mineralele benefice de pe suprafata dintelui, reintarind dintele – saliva fiind un element cheie. Saliva este bogata in minerale precum calciu si fosfati, acestea avand rolul de a oferi protectie dintilor. Fluorul este un alt mineral protector care contribuie la repararea continua a smaltului slabit. In orice caz, acest proces natural de inlocuire a mineralelor vitale unei danturi sanatoase este periclitat de consumul excesiv de zaharuri si substante bogate in amidon. Printr-un consum cumpatat de astfel de alimente, oferim cavitatii noastre bucale sansa de a-si reconstrui barierele protectoare, scadem riscul de aparitie al cariilor si crestem implicit sansa de a avea o dantura sanatoasa pentru o perioada indelungata de timp.
 
Modalitati de reminelarizare a smaltului dintilor
Pe langa diminuarea sau restrangerea consumului de alimente bogate in zahar, stimularea fluxului salivei este o metoda recomandata pentru a ajuta scaldarea dintilor in substante minerale benefice. Stimularea salivei se poate realiza prin includerea fructelor si legumelor bogate in fibre in dieta de zi cu zi, precum si mestecare unei gume fara zahar. Produsele lactate precum branza sau iaurtul sunt si ele surse excelente de calciu si fosfati care contribuie la intarirea dintilor, acestea fiind alegeri mult mai bune pentru  gustarile dintre mese. O echilibru sanatos oral poate fi obtinut si prin consumul a 1-2 cani/zi de ceai verde sau negru (bineinteles fara zahar).
 
In concluzie…
Suntem de parere ca este important sa constientizam la timp efectele negative ale zaharului asupra sanatatii dentare. Aceasta constientizare nu poate sa vina decat din intelegerea exacta si deplina a efectelor devastatoare (pe termen lung) pe care consumul excesiv al acestuia il poate avea asupra dintilor si asupra sanatatii intregului organism. Va incurajam atat pe voi, cat si pe micutii vostri, sa limitati consumul de substante bogate in zahar, sa va periati dintii regulat dupa fiecare masa si sa consumati alimente sanatoase care sa contribuie la sanatatea dintilor si a intregului organism. Pe langa acestea, nu uitati de vizitele regulate la stomatolog.  Suntem convinsi ca in acest mod voi si intreaga familie veti avea o sansa excelenta de a castiga lupta impotriva aparitiei cariilor si a altor probleme dentare.
 



Alte categorii